Prehrambena industrija u posljednjih nekoliko desetljeća sve više prati potrebe svojih potrošača, a industrija hrane za dojenčad i djecu oduvijek se mora voditi posebnim zakonskim odredbam, ali i etičkim načelima.

Naime, osobito kad se radi o hrani za dojenčad, industrija dječje hrane mora imati visokokvalitetne sirovine i novu tehnologiju prerade koja ne uključuje korištenje velikog broja konzervansa i aditiva, a oni koji se koriste moraju biti prirodni i ne smiju štetiti zdravlju djeteta.

U vrijeme dohrane jedna od najvećih dilema roditelja jest da li koristiti gotove kašice ili ih pripremati kod kuće od svježih namirnica. Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan.

Idealna situacija bi bila da roditelji imaju svježe namirnice provjerenog porijekla dostupne svaki dan. Domaće kašice uvijek će biti prvi izbor za dijete. Prije svega zato što je to kašica u koju su majka ili otac unijeli svoj trud, način kuhanja i pripreme te izbor namirnica koji se tradicionalno konzumira u obitelji. Osim toga, svježe pripremljena namirnica ima najbolji nutritivnu vrijednost i okus.

Kad su u pitanju svježe namirnice za pripremu prvih dječjih obroka, najbolje je birati one koje imaju potvrđeni certifikat bio ili eko, što označava da se radi o kontroliranom uzgoju gdje se koriste biološki razgradivi pesticidi i herbicidi i ekološki prihvatljiva gnojiva. Međutim, kad je riječ o domaćem voću i povrću s placa onda zaista treba paziti tko ga proizvodi i na koji način. Nažalost, svježe namirnice provjerenog porijekla nisu uvijek dostupne, a njihova dostupnost ponajviše ovisi o sezoni.

Djeca se rađaju svaki dan kroz cijelu godinu i vrlo često se dogodi da vrijeme dohrane započinje baš u godišnje doba kada veliki dio voća i povrća nije u sezoni. U ovom slučaju gotove jedno-komponentne kašice čistoga voća ili povrća mogu biti vrlo praktične, a roditelj može biti siguran da je sirovina provjerenog porijekla te da je prerađena prema najstrožim načelima proizvodnje prehrambenih proizvoda. Štoviše, kašice namijenjene najmanjima ne sadrže dodane šećere i sol, a često se obogaćuju vitaminima i mineralnim tvarima koji su prirodno prisutni u samoj namirnici, ali i one hranjive tvari koje su od velike važnosti za normalan rast i razvoj djeteta.  

Gotovi obroci vrlo se često koriste kada obitelj ide na put i nema mogućnost pripremiti svjež i kvalitetan obrok. Ovakvi obroci dobro će doći i na izletima i dužim boravcima na otvorenom. Tada su „gotove kašice“ spasonosne osobito ako se radi o ljetnim mjesecima kada je kvarljivost hrane puno veća. 

Gotove kašice mogu se koristiti u kombinaciji sa svježim namirnicama. Na ovaj način djetetov se jelovnik može značajno obogatiti. Gotove obroke je moguće „nadograditi“ pojedinim svježim namirnicama čime roditelj gotovoj kašici može dodati osobni pečat i pridonijeti hranjivosti, okusu i teksturi jela.

Prednosti gotovih obroka su njihova dostupnost, laka i brza upotreba i sigurnost. No, uz malo mašte i kombiniranjem namirnica svaka gotova kašica može postati domaći obrok!

dr. sc. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh.,

klinička nutricionistica

Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb