Lino savjet

Fermentirani mliječni proizvodi mogu se uvesti u dohranu, kao dodatak kašicama, u dobi od oko 7-8 mjeseci. Ipak, od davanja kravljeg mlijeka bebi suzdržite se do navršene 1. godine života.

 

Mliječni pripravak u osnovi je kravlje mlijeko u prahu, kojemu je kemijski sastav djelomično prilagođen da bude što sličniji sastavu majčina mlijeka. Kravlje mlijeko svojim nutrijentima odstupa od majčina mlijeka, po sadržaju bjelančevina, laktoze, vitamina i minerala… Kod dojenčeta još nisu razvijeni imunološki, probavni i mokraćni sustavi pa kravlje mlijeko može ozbiljno narušiti njegovo zdravlje.

Fermentirani mliječni proizvodi mogu se uvesti u dohranu, kao dodatak kašicama, u dobi od oko 7-8 mjeseci. Ipak, od davanja kravljeg mlijeka bebi suzdržite se do navršene 1. godine života. Kao dodatak dohrani, radije odaberite jogurt, acidofil ili svježi kravlji sir.

Masnoće su bitne, ne izbjegavajte ih  

Udio masnoća u majčinom mlijeku doseže i do 50% sastava. To dovoljno govori o važnosti masnoća u prehrani dojenčeta. Hrana za vašu bebu trebala bi sadržavati najmanje 40% ukupnih kalorija podrijetlom iz visokokvalitetnih masnoća koje su izrazito važne za rast i razvoj. 

Dodajete li masnoće u pripremljene kašice, najbolje je koristiti hladno prešana biljna ulja – maslinovo, suncokretovo, laneno te ulje uljane repice. Ostale masnoće beba će dobiti kroz majčino mlijeko, adaptirano dojenačko mlijeko, ali i kroz namirnice iz dohrane kao što su meso, riba i jaja.

Meso je nezaobilazno u prehrani bebe

Majčino mlijeko ili dojenački pripravak osnovni su izvor bjelančevina, a one su pak osnovna gradivna tvar svakog organizma. Kako beba raste, tako rastu i njezine potrebe pa se kroz dohranu uvode meso, riba, mahunarke i jaja.

Meso je ključan dio bebine prehrane jer je najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina. Bijelo meso je često prvi izbor mesnog obroka, ali valja imati na umu da je crveno meso puno kvalitetniji izbor, bogat esencijalnim mikronutrijentima. Svojoj bebi dajte teletinu, zečetinu, tamno meso peradi i junetinu.

Uz meso, odličan izvor bjelančevina su i mahunarke, ali ih djeca teže probavljaju. Ribu i jaja ne treba izbjegavati jer, iako su alergeni, izbjegavanjem u prehrani neće se smanjiti mogućnost pojave alergija. Važno je znati da se neslatki obroci poput mesa, ribe, povrća i žitarice ne bi trebali miješati s mlijekom i mliječnim proizvodima (kalcij ometa vezanje željeza). 

Dobro je znati

Dobro je znati

Važno je istaknuti da, prema novijim znanstvenim istraživanjima, kasnije uvođenje namirnica koje sadržavaju gluten, poput pšeničnih pahuljica i griza, ječmenih i raženih pahuljica, neće pomoći pri sprečavanju pojave celijakije.

Mahunarke, voće i povrće – glavni izvor ugljikohidrata   

Ugljikohidrati su glavna "hrana za mozak". Namirnice iz te skupine bogate su šećerima i škrobom – temeljnim izvorom energije za ljudski organizam. Voće, povrće, žitarice i mahunarke ključan su dio bebine prehrane.

 

Voće i povrće imaju visok nutritivni sastav. Glavna im je uloga osigurati izvor vitamina i minerala, ali i vlakana topljivih u vodi, koji će omekšati stolicu vaše bebe. Voće i povrće dobro operite i prokuhajte, kako biste napravili dezinfekciju, ali i povećali probavljivost.

Mahunarke su bogate bjelančevinama, složenim ugljikohidratima i vlaknima. Za svoju bebu odaberite mahune, slanutak, soju i grašak jer su lako probavljivi, dok će s grahom i lećom bebin organizam imati više poteškoća. Mahunarke kombinirajte sa žitaricama, u obliku kašice. Neka vas ne iznenadi učinak mahunarka na bebinu probavu – vaše će dojenče imati više vjetrova.  

Žitarice – prvi obrok vaše bebe 

Prva kašica mnogih beba bila je (i jest) napravljena od žitarica. Riža, kukuruz, pšenica, zob, proso, ječam i raž prve se uvode u dohranu dojenčeta. Pune su dobro iskoristive energije pa kvalitetna prehrana bez njih nije moguća. Uz spomenute, danas se bebama često daju i takozvane pseudožitarice, kao što su heljda, amarant i kvinoja.