Lino savjet

S dohranom svoje bebe trebali biste pričekati do 17. tjedna starosti.

 

Kada započeti dohranu i s kojim namirnicama? Ovo će pitanje prije ili kasnije postaviti svaki roditelj, a najbitnije je imati na umu da za uvođenje dohrane ne postoji određeni dan ili tjedan starosti dojenčeta. Ono što postoji je dobni okvir u kojem je najveći broj dojenčadi spremno za prihvaćanje novih namirnica.

S dohranom svoje bebe trebali biste pričekati do 17. tjedna starosti. Istovremeno, dohranu ne biste trebali odgađati nakon 26. tjedna (prema preporuci ESPGHAN-a). U idealnom slučaju, s dohranom se može pričekati do navršenog 6. mjeseca bebinog života (prema preporuci WHO-a).

Vaša će beba u razdoblju od 5. do 10. mjeseca početi pokazivati interes za hranu koja nije samo mlijeko. Privući će ih novi okusi i nove teksture, a kad krenu izbijati zubići, postepeno će razvijati i sposobnost žvakanja.

Zato pazite da s dohranom ne počnete prekasno i preskočite taj važan period zainteresiranosti. Vaše bi dijete posljedično moglo teško prihvaćati nove okuse i krutu hranu ili pak u potpunosti odbijati žvakanje namirnica. 

"Svako dijete je posebno. Kako se majčino mlijeko prilagođava njemu, tako bi se trebala prilagoditi i dohrana. Pratite i prepoznajte njegove signale pa se prilagodite njegovim potrebama", preporuča nutricionistica Tena Niseteo.

Pazite da s dohranom ne počnete prekasno i preskočite taj važan period zainteresiranosti