Što je uzrok ponavljajućih napada jakog plača i nemira dojenčeta mlađeg od tri mjeseca nije poznato. A kako se ne zna uzrok, ne postoji ni lijek za grčeve. Sve što roditeljima preostaje je puno strpljenja, smirenosti i volje.

Simptomi trimenonskih kolika su crvenilo u licu, bljedoća oko usnica i neutješnost bebe koja privlači nožice prema napetom, napuhnutom trbuhu. Tu su i stisnute šake, hladna stopala, pojačan rad crijeva i ispuštanje plinova.

Napad grčeva počinje iznenada, plač je glasan i manje-više kontinuiran, a može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ponavlja se najčešće svakodnevno, iako kod neke djece može doći i do stanke od jednog dana. Grčevi se mogu javljati tijekom cijelog dana, a najčešće se ponavljaju kasno poslijepodne ili uvečer. Počinju se javljati tijekom drugog ili trećeg tjedna života, nešto kasnije kod prijevremeno rođene djece. Postaju sve jači i vrhunac dostižu oko šestog tjedna, nakon čega postaju blaži, a s navršena tri mjeseca ili nešto kasnije kod prijevremeno rođene djece uglavnom nestaju.

Lino savjet

Veoma je važno da roditelji ostanu smireni. To je, nažalost, često najteže postići. S time će se složiti svaki roditelj koji je iskusio osjećaj bespomoći u namjeri da pomogne svojem djetetu. Ipak, smirenost roditelja može pomoći i djetetu da se smiri.

 

Za kolike nisu krivi roditelji, a lijekovi se ne preporučuju 

Procjena je da svako peto dojenče ima kolike. Uzrok nije poznat, lijek ne postoji. Ono što postoji su brojne teorije, poput pretjerane stimulacije djeteta, napetost majke i neiskusni roditelji. Sve te teorije nisu dokazane. Mogući uzroci su i nerazvijeni probavni sustav, utjecaj hormona te prisutnost zraka u crijevima. Kolike mogu biti povezane s glađu, ali i s pretjeranim hranjenjem. Prekidanje dojenja ili mijenjanje vrste mliječne formule, osim ako ne postoji alergija, također se ne preporučuje.

Što roditelji mogu napraviti da bi spriječili napade 

Jedna od metoda je poboljšati tehniku hranjenja, tako da se dijete naguta što manje zraka. Kod djeteta koje se hrani na bočicu treba provjeriti je li veličina rupice na dudici odgovarajuća za dob djeteta te je li mlijeko odgovarajuće topline. Dijete je potrebno češće podizati na podrigivanje tijekom i nakon hranjenja – svakih pet minuta. Potrebno je paziti i da se dijete ne pothranjuje ili se pretjerano hrani.   

Kako još roditelji mogu pomoći bebi s kolikama:

 • Ritmičnim i nježnim ljuljanjem djeteta u naručju. Bez naglih pokreta.
 • Hodanje s djetetom u naručju, tihim pjevušenjem ili šaputanjem "šššš šššš" na uho.
 • Postavljanjem bebe u ležeći položaj na koljena, trbuhom prema dolje, uz njihanje.
 • Grijanjem trbuščića djeteta toplim oblozima ili termoforom.
 • Laganom masažom trbuha.
 • Promjenom sredine u kojoj se beba nalazi.
 • Kupanjem bebe u toploj kupki.
 • Vožnjom bebe u kolicima ili u automobilu (uvijek u autosjedalici).

Neka se djeca uvijek smire na isti način. Kod drugih se često mora mijenjati taktika. Dobra vijest je to što su djeca s kolikama zdrava, normalno napreduju i dobivaju na tjelesnoj masi jednako ili ponekad i bolje od svojih vršnjaka bez kolika.

Ponekad su uzrok bolova i neki zdravstveni problemi (alergija, upala uha ili bubrega i sl.), no to može procijeniti samo liječnik. 

Dobro je znati

Liječniku se zbog kolika treba javiti ako:

 • postanete zabrinuti da se ne radi samo o grčevima
 • je dijete nezadovoljno i kad nema grčeve
 • dijete odbija hranu, slabo napreduje ili gubi tjelesnu masu
 • dijete koje ranije nije plakalo, počne iznenada i neprekidno plakati    

Na kraju, ponovimo, dijete s grčevima je zdravo dijete, a roditelji moraju shvatiti kako nisu odgovorni za pojavu grčeva. To stanje je prolazno i dijete će iz njega izaći bez posljedica.