Udobnost je najvažnija  

Majka se mora opustiti i udobno smjestiti u sjedeći ili ležeći položaj. Važno je održavati higijenu pa prije dojenja treba dobro oprati ruke. Ako dijete plače, prije dojenja ga treba umiriti. Evo kako postići pravilan položaj:

  1. Dijete se položi tijelom uz majku, okrenuto licem prema majci.
  2. Glava i tijelo bebe moraju biti u istoj ravnini, a nos u razini bradavice.
  3. Majka treba bradavicom dotaknuti djetetovu usnu i pričekati da široko otvori usta. 
  4. Kad su usta otvorena, nježnim, ali odlučnim pokretom dijete treba prinijeti na dojku.
  5. Važno je da se majka dojkom ne miče prema djetetu, nego da dijete primakne sebi.

Dijete treba bradom dodirivati dojku, a usta su mu široko otvorena tako da prekrivaju veći dio areole, ne samo bradavicu. Donja bebina usna je okrenuta prema van. Nakon ovakvog prihvata, počinje dojenje koje je vidljivo pokretima čeljusti i obraza te se čuje gutanje. 

Dijete treba bradom dodirivati dojku, a usta su mu široko otvorena tako da prekrivaju veći dio areole, ne samo bradavicu. Donja bebina usna je okrenuta prema van. Nakon ovakvog prihvata, počinje dojenje koje je vidljivo pokretima čeljusti i obraza te se čuje gutanje. 

Pravilan položaj nije bolan  

Ako je dijete nepravilno prihvatilo dojku, majke mogu osjećati bol uslijed oštećenja (ragade). Kad je dijete dovoljno podojilo, otpustit će dojku. Ako majka mora promijeniti položaj, stranu na kojoj doji ili iz bilo kojeg razloga prekinuti dojenje, odvajanje treba izvesti oprezno i nježno. Najbolji način je da majka umetne mali prst u usta djetetu između svoje bradavice i usnog kuta djeteta i sačeka da beba sama otpusti dojku. Naglo ili nasilno odvajanje često je bolno i oštećuje bradavicu.

Dobro je znati

Dobro je znati

Neovisno o položaju, uvijek treba paziti da su majčine ruke oslonjene na rukohvate ili jastuke te da su im leđa dobro i ugodno poduprta. Mijenjanje i isprobavanje različitih položaja je dobro, a ponekad i poželjno kako bi se izbjeglo začepljivanje kanalića.

Više je načina pridržavanja djeteta kod dojenja 

Najbolji način je onaj koji je najudobniji i majci i djetetu, a za što često treba dobra koordinacija i puno strpljenja. Evo koji su sve načini pridržavanja djeteta kod dojenja:

Položaj kolijevke. Majka sjedi i drži dijete na krilu, okrenuto prema sebi tako da djetetova glava leži u pregibu majčine ruke. Drugom rukom pridržava dijete.

Ukriženi hvat kolijevke. Dijete leži kao i u hvatu kolijevke, ali ruke imaju zamijenjene uloge. Ruka na strani na kojoj se dijete doji postavi se ispod djetetove glave, dok druga ruka pridržava tijelo.

Hvat nogometne lopte. Dijete se postavi ispod ruke na strani na kojoj se doji (kao lopta ili ručna torba). Tako dijete leži poduprto na podlaktici iste ruke. Ovaj je položaj pogodan za majke koje su rodile carskim rezom.

Ležeći položaj. Majka leži na boku, a dijete je licem okrenuto prema njoj. Majka mu svojom rukom pridržava glavu. Položaj je pogodan za majke kojima je sjedenje neudobno.