Sve što vam treba kako bi vaš organizam bio zdrav, a vaša se beba pravilno razvijala, nalazi se u raznovrsnim namirnicama, posebice svježem voću i povrću. Ipak, ovo pravilo ne vrijedi za sve žene. Neke trudnice nemaju dobro balansiranu prehranu pa im se preporučuje suplementacija specijaliziranim preparatima.

Folat gradi stanice  

Jedan od najvažnijih vitamina za trudnice jest folat – vitamin B skupine. Nalazi se u svježem voću i povrću, a ključan je za nastanak novih stranica (sinteza DNA). Najviše ga ima u zelenom lisnatom povrću, brokuli, rajčici, jagodi, banani, mandarini i lubenici.

Dobro je znati

Dobro je znati

Tijekom II. tromjesečja volumen krvi trudnice povećat će se za 50%. Potrebe za željezom iznosit će i do 27 mg na dan. Željezo pronađite u crvenom mesu (teletina, govedina, junetina), plavoj ribi poput srdele i inćuna, jajima te bučinim i suncokretovim sjemenkama.

Potreba za željezom raste  

Kod trudnica se često pojavljuje nedostatak željeza, dok se istovremeno, tijekom trudnoće povećava uloga i potreba za željezom za čak 50%. Iako hormonalne promjene u tijelu trudnice osiguravaju manji gubitak i bolju apsorpciju željeza, tijekom I. i II. tromjesečja savjetuje se dnevna suplementacija s 30 mg željeza. Ali uvijek oprezno i uvijek uz savjet stručnjaka! Namirnice bogate željezom su crveno meso, tamnozeleno povrće, cjelovite žitarice i sušeno voće. 

Voda je izvor života

Voda je za trudnice, doslovno, izvor života. Ženino tijelo tijekom trudnoće povećava svoj volumen za 10 do 25%, što sa sobom povlači i povećane potrebe za tekućinom. Trudnica prosječne tjelesne mase (oko 70 kg) dnevno bi trebala piti od 2,5 do 3 litre vode.

Posebno je važno za buduće mame da "slušaju svoje tijelo". Udovoljite svim "ludim željama" jer su one često način na koji organizam javlja da mu trebaju određene tvari. Ali birajte pametno – ako vam se jede slatko, radije uzmite sušeno voće ili tamnu čokoladu, umjesto gumenih bombona.

Puno folne kiseline

Tijekom trudnoće trebat će vam oko 600 mg folne kiseline dnevno. Posegnite za špinatom, šparogama, brokulom, prokulicama, ciklom, lećom, grahom, graškom, kikirikijem, narančama, mandarinama, papajama i avokadom.

Pazite na unos kalcija

Trudnici dnevno treba 1000 mg kalcija. Najviše ga ima u fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su jogurt, acidofil, kefir i sir. Nalazi se i u bademima, sezamu, chia sjemenkama te bučinim i suncokretovim sjemenkama. 

Vitamin D – važan kao sunce

Tijekom trudnoće, organizam trudnice treba oko 600 IJ (internacionalnih jedinica)* vitamina D dnevno. Izbjegavate li izlaganje suncu, onda je unos ovog vitamina još važniji. Pronađite ga u srdelama, inćunima, bakalaru, lososu, crvenom mesu, jajima i mliječnim proizvodima.

 

*Mjerna jedinica za količinu pojedine tvari, utemeljena na izmjerenoj biološkoj aktivnosti. Koristi se za vitamine, hormone, pojedine lijekove i slične biološke aktivne supstance. Tako 1 IJ vitamina A odgovara 0,3 mikrograma retinola ili 0,6 mikrograma beta-karotena; 1 IJ vitamina D odgovara 0,025 mikrograma kolekalciferola/ergokalciferola; 1 IJ vitamina E odgovara 2/3 miligrama d-alfa-tokoferola).