Lino savjet

Tamne čokolade, sladoled, sušeno voće i domaći kolači odličan su izvor antioksidansa, vitamina i minerala te serotonina - hormona sreće.

 

Druga briga koju majke nakon poroda često brinu je pokoji višak kilograma. Možete odahnuti! Proizvodnja mlijeka i dojenje troše više tjelesne energije (oko 500 kcal/dan) zbog čega je održavanje iste tjelesne mase nakon poroda te blagi gubitak od ne više od pola kilograma mjesečno, dobar pokazatelj kako majka zadovoljava svoje energetske i nutritivne potrebe, a tako i potrebe svojeg dojenčeta.

Ako dojilje ne unose dovoljno nutrijenata za sebe i bebu, to će direktno utjecati na kvalitetu mlijeka. Važno je da dojilje jedu kvalitetno, posebno u prvih par tjedana, kad nakon iscrpljenosti uslijede tjeskoba i potištenost. Raznolikost, umjerenost i uravnoteženost najbolje će pomoći da se mama osjeća dobro, a svojem dojenčetu pruži fino mlijeko! Ako ste mama koja doji svoje dijete, u nastavku pročitajte što trebate jesti kako biste i vi i vaše dojenče bili zdravi.

Jedite puno juhe jer tekućine su važne!

Dojiljama se preporučuje unos dvije do tri litre tekućine dnevno jer o pravilnoj hidrataciji ovisi i količina proizvedenog mlijeka. Juha od skuhanog crvenog mesa i povrća dat će vam tu silno potrebnu dodatnu tekućinu. Kuhano crveno meso odlično je i za nadoknadu željeza, a s povrćem i integralnim žitaricama bit će konkretan obrok. U juhama su i minerali i biološki aktivne tvari koje će pozitivno utjecati na vas i vašu bebu. Osim juhe i vode, pijte i ostale tekućine. Mineralna negazirana voda, biljni čajevi kao što su kamilica, komorač, anis, lan, menta te kompoti i prirodni voćni sokovi. 

Bjelančevine će vas vratiti u top formu

Dojenje je iscrpljujuće. Zato je važno da jedete puno bjelančevina. U njima se nalazi i izuzetno važna aminokiselina triptofan. Nalazi se u mesu, jajima, ali i bananama, smokvama, sjemenkama i špinatu. Bjelančevine su gradivni materijali svake tjelesne stanice, osobito mišića pa kad se poželite vratiti u formu da se možete lakše nositi svoju bebu u rukama, jedite meso, ribu, jaja, mahunarke, mlijeko i mliječne proizvode.

Raznolikost, umjerenost i uravnoteženost najbolje će pomoći da se mama osjeća dobro, a svojem dojenčetu pruži fino mlijeko!

Pametno je jesti pametno!

Jedite ribu barem dvaput tjedno. Ribe su pune esencijalnih masnih kiselina, omega 3 masnih kiselina, koje su važne za pravilan razvoj i funkcioniranje mozga. Sadržaj ovih masti u majčinom mlijeku ovisi o kvaliteti i količini masnoća u prehrani dojilja. Birajte plavu ribu (srdela, skuša, tuna), masnu ribu iz hladnih mora (bakalar, haringa) i laneno ulje kao biljni izvor. Masti su izvor i vitamina, kao što je vitamin D.

 

Aktivni oblik vitamina D održava odgovarajuću razinu kalcija i fosfata u serumu, čime omogućuje normalnu mineralizaciju kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva i bebinih zubića. Slavni vitamin D ima još brojne uloge u organizmu, svaka važnija od druge. Vas će zaštititi od bržeg starenja, upala, osteoporoze, visokog krvnog tlaka i depresije, a vašoj će bebi omogućiti rast i razvoj neuromišića i imunoloških funkcija.

Dobro je znati

Dobro je znati

Važno je da dojilje jedu kvalitetno, posebno u prvih par tjedana, kad nakon iscrpljenosti uslijede tjeskoba i potištenost.

Čokolada vas čini sretnima. Znanstveno dokazano!

Tamne čokolade (da, da, čokolada!), sladoled, sušeno voće, domaći kolači… sve su to dobri izvori “instant” energije. Takvi slatkiši nisu samo prazne kalorije, nego su i odličan izvor antioksidansa, vitamina i minerala te serotonina - hormona sreće.

Voće i povrće, podrazumijeva se!

Vitamini i minerali najčešće se nalaze u voću i povrću. Preporučuje se mamama da neposredno nakon poroda, zbog svoje dobrobiti, ali i dobrobiti bebe, jedu često. Najveći broj mama nakon poroda pati od nedostatka vitamina D, željeza, kalcija i cinka. Sve to pronaći ćete u voću, povrću, mesu, jajima, mlijeku i ribi!

Zimi posegnite za dodacima

Multivitaminski dodaci prehrani često se koriste tijekom trudnoće. Preporučuje se uzimati ih i prva dva, tri mjeseca nakon poroda, posebice ako se radi o zimskom razdoblju. Tad je manji izbor voća i povrća, a i sunce nas manje grije. Velik broj mama pati od postporođajne anemije, zbog čega će suplementacija preparatima željeza dobro doći. Ali oprez, ništa bez nadzora liječnika!