Savjet Lina

Ako se pojavi temperatura veća od 37,5 °C, dijete možda ima ozbiljnu infekciju pa je potrebno potražiti liječničku pomoć.

 

Prvo što ćete primijetiti kad bebi krenu prvi zubići jest pojačano slinjenje. Potom nervoza i trpanje ručica u usta, čime bebe pokušavaju ublažiti bol. Razdražljivost, lošije spavanje, nemir, plačljivost i ponekad blago povišena temperatura. Sve su to simptomi koji se pojave prije nego zub krene izlaziti.

Najčešće prvo niknu donji središnji sjekutići, u dobi između 4. i 10. mjeseca djetetova života. Potom slijede gornji pa bočni sjekutići, istim redoslijedom. Nakon stanke od dva do tri mjeseca niknut će donji pa gornji kutnjaci, očnjaci te na kraju, između 19. i 30. mjeseca drugi mliječni kutnjaci. Ispadanje mliječnih zubi počinje u šestoj i traje do dvanaeste godine života.

Ne ignorirajte povišenu temperaturu i crvenilo  

Mliječni zubi svojim rastom i funkcijom potiču rast kosti i čuvaju mjesto za trajne zube. Prije nego će zubić niknuti, na njegovu je mjestu oteklina i crvenilo, što može trajati nekoliko tjedana. Ako se pojavi temperatura veća od 37,5 °C, dijete možda ima ozbiljnu infekciju pa je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Gel i gumene igračke kao prva pomoć 

Savjeta i metoda postoji čitava sila. Nažalost, malo je toga što može pomoći i ublažiti bol. Postoje brojni preparati u obliku gela, ali kako dijete povećano slini, učinak gela bit će kratkotrajan. Gumene igračke koje dijete grize, a koje su prethodno ohlađene, mogu pomoći. Svježa mrkva ili kriška jabuke ili kruške također. Pazite samo da dijete ne otrgne i ne proguta komadić. Jantarne ogrlice nemaju veze s nicanjem zubića, ne mogu ublažiti nelagodu i predstavljaju izrazitu opasnost od gušenja. Izbjegavajte ih.

Dobro je znati

Dobro je znati

Prvo što ćete primijetiti kad bebi krenu prvi zubići jest pojačano slinjenje. Potom nervoza i trpanje ručica u usta, čime bebe pokušavaju ublažiti bol

Krenite s njegom zubića od prvih dana 

Dohranom se mijenja konzistencija hrane, a zubi se izlažu potencijalnom djelovanju bakterija te razvoja karijesa. Stomatolozi stoga preporučuju njegu zubi već od prvog dana prvog zuba. Za početak će biti dovoljno očistiti ga ujutro i navečer vodom i štapićem za vatu. Tek toliko da se skinu ostaci hrane. S četkicama možete početi najkasnije nakon drugog zuba, a svakako birajte one s malim glavama i izrazito mekanim plastičnim vlaknima.

Gumene igračke koje dijete grize, a koje su prethodno ohlađene, mogu pomoći.

Birajte dječju zubnu pastu 

Dječja pasta za zube može se koristiti od prvog mliječnog zubića. Obično sadrži fluorid (500 ppm) koji jača zubnu caklinu i sprječava stvaranje karijesa. Bit će dovoljno tek minimalna doza, dobro razmazana po vrhovima četkice kako je beba ne bi progutala. Uz četkicu i pastu, važno je poticati dijete na samostalno pranje zubića. Učinite to zajedničkim ritualom i redovitom navikom. 

Izbjegavajte bočice s dudom 

Preporučuje se što kraće korištenje bočice s dudom. Odvikavajte svoje dijete od nje najkasnije do 18. mjeseca života. Ako vam služi za napitke, gledajte da nisu zaslađeni. Šećer uzrokuje "karijes bočice", a kod djece koja su dugo pila iz takve bočice, vidljiva je deformacija zagriza.

Čim prije i čim češće kod zubara

Poželjno je stvarati naviku posjeta stomatologu. Na prvi pregled odvedite svoju bebu između prve i druge godine života. Neka se navikne na atmosferu u ordinaciji, na stolac, aparate, iglice i zvukove. Dijete vodite svakih tri do šest mjeseci na kontrolu, najbolje kad i vi sami idete. Njegujte takvu naviku jer će ona u starijoj dobi djeteta biti od iznimne važnosti.