Kada je stolica vaše bebe razrijeđena, broj stolica povećan na više od 3 u 24 sata, a sve to ponekad prati povraćanje i povišena temperatura, riječ je o akutnom gastroenteritisu ili akutnom proljevu. On će najčešće trajati kraće od sedam dana i ne dulje od 14 dana.

Uzročnik proljeva je rotavirus, a bolest kao takva je uglavnom samoizliječiva, bez dodatnih komplikacija. Većina slučajeva može se zbrinuti kod kuće i posjet liječniku nije nužan.

Ipak, javite se svom liječniku ako:

 • je vaše dijete mlađe od dva mjeseca
 • boluje od ozbiljne ili kronične bolesti
 • perzistentno povraća
 • ima obilan proljev s povećanim volumenom stolica (više od 8 puta dnevno)
Dobro je znati

Dobro je znati

Akutni proljev katkad može imati i teži oblik ili postati dugotrajan (više od 14 dana), a rizični čimbenici za to su:
 • ako je dijete mlađe dobi (< 6 mjeseci)
 • ako se dijete ne doji
 • ako dijete ima imunodeficijenciju
 • ako dijete ima kroničnu upalnu bolest crijeva
 • onkološki bolesnici
 • pothranjenost
 • rotavirusna infekcija u mlađe djece
 • niži socioekonomski status

Kako liječiti akutni proljev

Prvi izbor u liječenju akutnog proljeva je nadoknada tekućine (rehidracija) davanjem tekućine na usta. Rehidracija se provodi oralnim rehidracijskim otopinama (ORS). Za europsku populaciju (u kojoj nema kolere) rehidracija se provodi hipoosmolarnim rehidracijskim otopinama (koje sadržavaju Na+ 60 mmol/L).

Otopine koje sadržavaju velike količine šećera (zaslađeni voćni sokovi, čaj, Coca-Cola...) mogu pogoršati proljev i nikako se ne preporučuju. Sama voda nema odgovarajuće količine natrija i može uzrokovati poremećaj elektrolita ako se primjenjuje u velikim količinama u djeteta koje pri tome ne uzima hranu ili ORS.

Ako se rehidracija ne može provesti davanjem na usta i dijete se javlja u bolnicu, savjetuje se uvođenje nazogastrične sonde preko koje se daje ORS (enteralna rehidracija). Takav način rehidracije jednako je učinkovit kao i rehidracija intravenskom infuzijom, a ima manje nuspojava.

Nakon početne rehidracije tijekom koje se nadoknade gubici tekućine (prva četiri sata) svakako je važno nastaviti hranjenje djeteta. Ako je dijete na majčinu mlijeku, treba nastaviti dojenje, a ako je na dojenačkoj formuli, nastaviti hranjenje dojenačkom formulom. Nije potrebno ukidati hranu ni provoditi posebne dijete.

Lijekovi koji će pomoći

Neke kliničke studije pokazale su da primjena racekadotrila bitno smanjuje trajanje proljeva te se može preporučiti njegova primjena.

Za probiotike je znanstveno dokazano da su učinkoviti u skraćenju trajanja proljeva u prosjeku za jedan dan. Međutim, potrebno je primijeniti one sojeve koji su klinički dokazano učinkoviti (LGG i S. bulardii) u dozi od 109-10 CFU. Nužno ih je dati odmah, odnosno vrlo rano od pojave simptoma, a najučinkovitiji su kod akutnog, vodenog (virusom uzrokovanog) proljeva. Za primjenu sinbiotika nema dovoljno studija da bi se mogli preporučiti, dok se upotreba samih prebiotika ne savjetuje.

Antibiotici su potrebni vrlo rijetko, dapače ako se primjenjuju bez jasnih indikacija, mogu produljiti kliconoštvo. Treba ih primijeniti u slučajevima salmonelozne vrućice, šigeloze, sistemske infekcije i eventualno infekcija Campylobacterom te kod imunokompromitirane djece.