Sva se djeca rađaju s ravnim stopalima, zbog čega se brojni roditelji zabrinu. Stopala tek rođene bebe su mekani, masni jastučići ispod kojih se skriva još nerazvijena struktura kostiju, vezivnog tkiva i mišića. Zato mame i tate ne trebaju brinuti, nego kao i većina drugih roditelja, uzeti kameru u ruke i zabilježiti minijaturna stopala svoje bebice.

Prve cipelice i prvi koraci su najvažniji 

Kad beba nauči stajati, mekane strukture stopala počet će se okoštavati i pretvarati u kosti, tj. koštano tkivo. U tom razdoblju formira se i oblik stopala iz kojeg se može vidjeti kako će izgledati u budućnosti. Hoće li rist biti visok ili nizak, kako će izgledati peta, prstići i sl. Ovo je ranjivo doba kad postoji opasnost od pomicanja iz prirodnog i zdravog položaja. Zato posebno pazite da prve cipelice imaju zaštitu za prstiće, petu i zglob te mogućnost prilagodbe stezanja i kopčanja.

Kad dijete krene u prve korake, formirat će se sve kosti stopala, ali će među njima i dalje ostati velike praznine koje daju prostora za razna, neželjena pomicanja. Važno je omogućiti ispravan rast tim kostima jer će ih kasnije, kad se nakrive, biti teže ispraviti. U ovom trenutku navikularna kost, koja se nalazi s prednje strane na mjestu gdje obično vežemo cipelicu, još nije formirana. Umjesto nje, tu se nalazi masni jastučić, a luk će se formirati u sljedećih nekoliko godina. Masni će jastučići nestajati, a stopala će preuzimati ispravni oblik.  

Lino savjet

Preporučuje se cipelice kupovati u specijaliziranim prodavaonicama, a najbolje poslijepodne jer se stopala u tijeku dana produže i prošire za otprilike 4%. Uvijek mjerite oba stopala jer je jedno često duže od drugog.

 

Ravno stopalo vidi se u petoj godini  

U dobi od četiri godine spajaju se sekundarne koštane strukture. Masni jastučići su nestali, a luk je vidljiv i funkcionalan. Sam rast stopala usporava se na oko 8 mm godišnje, a iznova će se ubrzati ulaskom u pubertet.

Ako se djetetu do pete godine svod stopala ne uzdigne, tada možemo govoriti o ravnom stopalu i problemu koji bi trebalo pokušati popraviti vježbama ili ortopedskim ulošcima. Praksa i istraživanja kažu kako se problem ravnih stopala neće riješiti samo ulošcima. Najvažnije su usmjerene i redovite vježbe kojima će se stopalo ojačati. Roditeljima se preporučuje da potiču svoju djecu na fizičku aktivnost i sportove poput ritmike, gimnastike, plesa i borilačkih vještina.

Bosa noga za jača stopala

Što dijete više hoda boso, to će mu stopala biti jača. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje bebi olakšajte čarapicama ili štramplicama s gumenim pojačanjima na tabanu. Kad dijete počne stajati i raditi prve korake, važno je naći odgovarajući model cipelica. One moraju biti kvalitetne kako bi izdržale kretnje i hiperaktivne dječje nožice. Funkcionalne, kako bi zaštitile noge od ozljeda i vanjskih uvjeta, ali i udobne, kako bi se dijete dobro osjećalo. Materijal mora biti mekan i prirodan, ne smije štetiti stopalu. Unutrašnji materijal mora apsorbirati vlažnost, vanjski je mora odbijati. Prirodna koža najkvalitetniji je odabir.

Evo što je još važno kod odabira cipelica:

  • cipelice moraju biti mekane, fleksibilne i oblikovane prema dječjem stopalu
  • ne smiju sputavati aktivnost nožnih mišića
  • stražnji dio cipelica treba imati produženi tvrđi dio kako se peta ne bi izvrtala prema van
  • anatomski uložak treba dati blagu potporu svodovima stopala
  • cipela mora slijediti oblik stopala
  • slobodne kretnje u cipeli omogućavaju prokrvljenost i dobar rad mišića
  • kapica prednjeg dijela cipele mora biti široka i visoka, s dovoljno mjesta za prstiće
  • razmak između najdužeg prsta i vrha cipele mora biti 6 mm
  • potplat mora biti mekan, kako bi omogućio elastičan hod.