Bebi je potrebna funkcionalna sposobnost hranjenja, a koja ovisi o zrelosti bebinog središnjeg živčanog sustava. Riječ je o psihomotornom razvoju djeteta koji se u pravilu dijeli na četiri stadija.

Prva četiri tjedna života (novorođenački stadij)

U ovom razdoblju beba sve radi automatski i refleksno. Jedan od prvih refleksa je "refleks traženja usnama" koji se javlja dok je beba još u utrobi (24. tjedan trudnoće). Beba ga izvodi tako da okreće glavu prema dojci ili bočici, nakon što ste joj dodirnuli kut usana. Refleks nestaje nakon 4. mjeseca života, a kod dojenčadi nešto kasnije.

U 10. tjednu života fetusa razvija se refleks sisanja. Važan je za održavanje amnionske tekućine, a nestaje nakon 4. mjeseca života. Sisanje se razvija postepeno, a u potpunosti je razvijeno kod terminski rođene djece. Prijevremeno rođena djeca mogu imati nedjelotvorno i isprekidano sisanje. Želite li kod svoje bebe izazvati refleks sisanja, podražite mu prednju trećinu jezika ili sredinu usne. Na taj će način dijete otvoriti usta i okružiti bradavicu. Donja usna i jezik s gornjom usnom i nepcem obuhvatit će bradavicu te istiskivati mlijeko.

Dobro je znati

Kako funkcionira refleks gutanja

Jezik će se postaviti u oblik žlijeba preko kojeg će mlijeko teći prema straga i kad je ždrijelo ispunjeno, uslijedit će "refleks gutanja". U tom trenutku disanje prestaje, meko se nepce podigne, a putevi prema grkljanu zatvore. Peristaltički valovi pomaknut će bolus u gornji dio jednjaka preko refleksno opuštenog gornjeg sfinktera jednjaka. Nakon toga, sfinkter će se vratiti u svoju toničku, kontrakcijsku fazu i spriječiti vraćanje hrane iz jednjaka. Automatski će se otvoriti i dišni putevi.

Od 2. do 4. mjeseca života (vizualno-auditivni stadij)

U ovom stadiju postupno nestaju primitivni refleksi i razvijaju se reakcije uspravljanja, obrane i ravnoteže. Beba stječe stabilnost glave, vrata i trupa, što utječe na proces hranjenja i gutanja. Sisanje i gutanje u ovoj su fazi već ritmički i koordinirani. Dijete preko vidnih i slušnih mehanizama počinje fiksirati predmete i pratiti ih pogledom. U ovoj fazi već može lokalizirati izvor zvuka, pružati ruke (majkama omiljeni dio!) te stavljati ruke na bočicu tijekom hranjenja.

Od 5. mjeseca do kraja 1. godine života (statičko-trodimenzionalni stadij)

U ovom periodu kreću "slatke muke" za mame, odnosno dijete već može kraće vrijeme samostalno sjediti. Počinju se pojavljivati voljne kretnje trupa i udova. Ovo je i period u kojem se dijete hrani u uspravnijem položaju, obje ruke stavlja na bočicu, može se hraniti žlicom (glatke kašice), uvodi se takozvani "finger food", a beba je spremna okomito mljackati hranu koja se brzo otapa.

Najvažnije, beba počinje pokazivati sklonost da ga hrani roditelj. Zbog stjecanja okulomotorne koordinacije, dojenče će voljno rukama hvatati svoja stopala i predmete te ih ubacivati i stavljati u usta. Time se omogućuje prijelaz s pasivnog, na samostalno hranjenje. U dobi od 9 do 12 mjeseci beba će se podizati u uspravan položaj, hodati uz namještaj, a kako se približava dobi od 12 mjeseci – počet će samostalno hodati.  

Lino savjet

Djeca starija od 36 mjeseci mogu uzimati obroke za stolom i piti iz otvorene čaše.

 

Od 1. do 3. godine života (dinamičko-trodimenzionalni stadij)

U ovom stadiju, kod djeteta se razvijaju percepcija, senzomotorne funkcije, govor i samostalno kretanje. Postupno se usavršavaju sve velike i male motoričke sposobnosti. Dijete hoda, penje se uz stube, trči, precizno hvata i pušta predmete. Samostalno se hrani, hvata žlicu cijelom rukom, drži čašu objema rukama, pije sa 4-5 uzastopnih gutljaja, drži i podiže bočicu.

U 12. mjesecu života dijete jezikom pomiče hranu prema zubima, uz kružne kretnje čeljusti, što pomaže usitnjavanju hrane kao što je meso. U ovoj dobi dijete može naučiti piti na slamku bez poteškoća. Inače, za vrijeme pijenja dijete dobro koordinira radnje sisanje-gutanje-disanje. U ovoj dobi djeca mogu jezikom čistiti prostor između desni i obraza i obično toleriraju sve teksture hrane, ali mogu pokazivati preferencije za neke namirnice. Sa 18 mjeseci dijete jezikom čisti gornju i donju usnu – "oblizuje se", uz kružno žvakanje i micanje čeljusti. To znači "zrelo gutanje" koje se razvija u potpunosti do treće godine.

"Zrelo gutanje" sastoji se od četiri faze:

  • Prva je faza oralna priprema u kojoj se hrana usitnjava, miješa sa sekretom žlijezda slinovnica i pritiskom tvrdog nepca oblikuje u bolus.
  • U oralnoj fazi, koja je voljna kao i oralna priprema, bolus se pokretanjem jezika pomiče prema farinksu, gdje započinje farinksna faza gutanja, a ulaskom bolusa u jednjak i ezofagusna faza.
  • Farinksna i ezofagusna faza su refleksne, nisu pod nadzorom volje.

Nakon 18. mjeseca do 2. godine dijete dalje razvija ravnotežu s poboljšavanjem koordinacije gornjih udova, povećava pozornost u igri, imitira, počinje se osamostaljivati od roditelja, skače u mjestu, vozi bicikl s tri kotača, koristi se škarama. Istodobno žvače i guta sa zatvorenim usnama, žvače raznovrsnu hranu, jezikom radi precizne pokrete gore-dolje, radi rotaciju s čeljusti, drži čašu jednom rukom i pije iz otvorene čaše bez prolijevanja, služi se prstima da napuni žlicu, potpuno se samostalno hrani vilicom.