Igra je instinktivna potreba. Univerzalni jezik kojim dojenčad i mala djeca komuniciraju. Zato igra predstavlja izrazito važan dio odrastanja kroz koji se stječu različite vještine, oblikuje se osobnost i poboljšavaju se kognitivne funkcije.

Djeca kroz igru razvijaju:

  • Fizičke sposobnosti - puzanje, balansiranje, hodanje, trčanje, penjanje, skakanje
  • Fine motoričke vještine – diranje, maženje, hvatanje, bacanje
  • Kognitivne sposobnosti kroz poticanje mašte i rješavanja zadataka
  • Vještinu govora kroz razgovor s roditeljima i drugom djecom
  • Emocionalne i društvene vještine koje se stječu tijekom druženja
  • Samopouzdanje koje se gradi i raste tijekom igre 
Dobro je znati

Što se preporučuje

Glazbene igračke, zvečke, igračke za žvakanje, viseće igračke, pokretne viseće igračke (mobil), prostirači s didaktičkom svrhom, igračke s dijelovima koji šuškaju, zveckaju i svjetlucaju. Birajte igračke od tkanine, pliša kratkih dlačica, slikovnice od tkanine i plastike koja se može prati. Djeca više vole igračke koje mogu uhvatiti u šaku pa birajte igračke štapićastog oblika ili zvečke.

Kako odabrati dobru igračku za dijete

Postoje tri osnovna pravila. Igračka mora odgovarati djetetovoj dobi, mora biti izrađena od kvalitetnih materijala i mora biti sigurne izrade.   

Lino savjet

Za djecu do 12 mjeseci možete odabrati i intelektualne igračke. Djeca te dobi sposobna su povezivati sličnosti oblika (krug, kvadrat, romb) pa su igračke poput drvenih i plastičnih oblika koje treba ubaciti u otvor istog oblika idealan izbor.

 

Što je dobra igračka za dijete 

Dobra igračka za dijete je ona koja je veselog i zanimljivog oblika, boja, tekstura ili zvuka. Koja će omogućiti više od jedne igre te potaknuti vaše dijete na razmišljanje i razvoj novih vještina. To je i igračka koja će razviti djetetove prve emocije i koja će, prije svega, biti sigurna za vašu bebu. Kako biste odabrali sigurnu igračku, čitajte deklaracije i upute za upotrebu. Bitno je da postoji opis za moguće opasnosti, kognitivnu razinu i dob djeteta.

Na što treba posebno obratiti pozornost kod igrački 

Prije svega – sigurnost. Birajte kvalitetne igračke provjerenih proizvođača. Igračka mora imati "CE" oznaku koja garantira zahtjeve sigurnosti i zdravlja za djecu. Posebno pažljivo čitajte upozorenja koja dolaze s pojedinom igračkom. 

Što se preporučuje:

Patkice za kupanje, loptice, zvečke, plastični ključevi, velike kocke, slagalice velikih oblika, guralice i drvene igračke raznih oblika. Lopta je odličan izbor za djecu stariju od 9 mjeseci jer im je igra bacanja jedna od najdražih. Kroz tu igru prate pogledom bačeno i uče o posljedicama svojih radnji.