U nastavku vam donosimo savjete kako da tijekom ljeta svojoj bebici osigurate udobnost i smanjite njezinu razdražljivost.

Birajte laganu, pamučnu odjeću

Kad je odjeća u pitanju, dvojbi nema – za ljetne dane uvijek birajte laganu, pamučnu odjeću. Obavezno izbjegavajte sintetiku jer taj materijal zadržava toplinu. Bebi će biti vruće i neudobno, a moguća je i pojava osipa.

Ne izlazite na jako sunce

Ljeti s bebom izlazite rano ujutro ili predvečer. Izbjegavajte izloženost suncu od 10 do 17 sati. Ako baš morate izaći, djetetu osigurajte kvalitetnu zaštitu. Presvlaka na dječjim kolicima uglavnom je sintetička pa je prekrijte pamučnom plahtom – djetetu će biti manje vruće. Osigurajte dotok zraka tako što ćete maknuti plišane i viseće igračke s kolica. Za igru će biti prilike kod kuće. 

Odjeća za bebu od 0 do 3 mjeseca života

Neka lagana i pamučna odjeća uvijek bude prvi izbor. Za ovako male i osjetljive bebe savjetuju se dugi rukavi i nogavice od tankog pamuka. Za najveći stupanj udobnosti vaše bebe, odaberite:

  • tanki pamučni bodi dugih rukava
  • tanke hlačice sa stopalima
  • tanku pamučnu dječju tuticu.

Kad je vaša beba starija od tri mjeseca, savjetuje se odabrati tanku pamučnu odjeću dugih ili kratkih rukava i nogavica. Preporučuju se i pamučne čarapice, osim kad su temperature iznimno visoke. Ljeti bebi na glavu stavite šeširić ili kapicu. Neka bude pamučna, sa zaštitom za vrat te štitnikom koji baca sjenu na bebino lice. 

Dobro je znati

5 najvažnijih savjeta za ljetne mjesece

1. Odjeća mora biti lagana i pamučna.
2. Obavezno nudite tekućinu djetetu.
3. Provjerite ispravnost hrane.
4. Izbjegavajte izlaganje suncu od 10 do 17 sati.
5. Zaštitite djetetovu kožu od štetnog djelovanja sunca.

Ne zaboravite na hidrataciju!

Ljeti svima treba više tekućine, a posebice dojenčadi čija tijela puno lakše gube tekućinu i mogu je puno manje primiti. Dojenčadi mlađoj od šest mjeseci, a koja su isključivo na dojenju, ne treba voda nego češće dojenje. Vaša će beba vjerojatno sisati češće i kraće, što morate poštovati. Ako je beba na dojenačkom pripravku, redovito joj ponudite prokuhanu i na sobnu temperaturu ohlađenu vodu. Za dojenčad na prehrani glavna tekućina neka uvijek bude voda, ali nećete pogriješiti ni s ohlađenim voćnim čajem ili svježe cijeđenim sokom.

Pazite na kvarljivost hrane

Ljeti se hrana brže kvari pa kad su u pitanju dojenčad na dohrani, pripazite na ispravnost hrane. Ako možete, hranu i vodu pripremite i nosite od kuće, a izbjegavajte hranu koja se prodaje na ulici (kokice, sladoled, palačinke…).

Zaštitite djetetovu kožu

Koristite isključivo lagane hidratantne kreme namijenjene dojenčadi i maloj djeci. Uvijek zaštitite djecu prije izlaska na sunce. U slučaju pojave osipa, tretirajte kožu mlakom vodom ili fiziološkom otopinom. Mjesto osipa osušite tapkanjem mekom gazom ili pustite da se osuši na suncu. Savjetujte se s pedijatrom ili patronažnom sestrom o korištenju masti i krema.