Donosimo savjete kako da tijekom ljeta svojoj bebici osigurate udobnost i smanjite njezinu razdražljivost.

Na kupanje tek popodne 

U popodnevnim satima štetno djelovanje sunčevih zraka je smanjeno. Tek tad odvedite bebu na kupanje, ali uvijek pazite da plaža ima prirodan hlad. Vaša će beba uživati kupajući se direktno u moru ili u malom bazenu. Idealna temperatura za kupanje djeteta je između 27 – 30 °C. Ne zaboravite staviti šeširić, a ako se beba kupa u bazenu – natkrijte ga suncobranom. Ne zaboravite – beba ni trenutka ne smije biti bez nadzora.

Izbjegavajte kupanje u javnim bazenima

Kupanje bebe u javnim bazenima nije preporučljivo. Voda nije higijenski prihvatljiva za kupanje dojenčadi i jako male djece, a kemikalije kojima je voda tretirana mogu agresivno djelovati na bebinu kožu.

Prozračite prostor u kojem dijete boravi

Prostor u kojem vaša beba provodi ljeta treba biti prozračan. Ne bi trebao sadržavati debele tepihe, zbog skupljanja prašine i grinja. Ako je prostorija klimatizirana, pazite da temperatura ne bude niža od 3 do 5°C od vanjske temperature. Ne izlažite bebu direktnom strujanju zraka.

Zaštitite dijete od komaraca

Mrežica protiv insekata idealna je zaštita od komaraca. Izbjegavajte kemijska sredstva i tablete protiv komaraca. Radije koristite prirodno eterično ulje limunske trave, citronele i lavande. Prije upotrebe krema i sprejeva protiv komaraca obavezno se savjetujte s liječnikom.

Birajte i pamučne pelene

Lagane pamučne pelene idealan su izbor za vrućine. Danas se uglavnom koriste one jednokratne pa pazite da izaberete što je moguće tanje, s pamučnom unutrašnjosti. Bez obzira koje pelene koristite, važno je da ih mijenjate redovito. Ako se pojavi pelenski osip, kožu tretirajte mlakom vodom ili fiziološkom otopinom. Mjesto osipa osušite tapkanjem mekanom gazom ili ostavite da se osuši na zraku. Kad god je moguće, ostavite dijete u potpunosti bez pelene.