Na vrijeme razvijajte zdrave navike 

Lino savjet

Ne potičite veliku privrženost. Beba ne smije ovisiti o određenom roditelju ili isključivo jednom načinu uspavljivanja.

 

Kod beba ništa ne ide na silu. Ni hranjenje, ni uspavljivanje. Stvorite sigurnu atmosferu i postupno razvijajte zdrave navike i odnos djeteta prema spavanju. Problemi sa spavanjem brojnih odraslih ljudi direktno su povezani s navikama iz dojenačke dobi.

Kako stvoriti zdrave navike? Krenite od toga da se beba tijekom sna osjeća toplo, ugodno i sigurno. Stvorite uvjete i okruženje koje oponaša majčinu utrobu. Beba treba biti utopljena, sita i sigurna. Ne inzistirajte na potpunoj tišini. Zvuk televizije, radija ili kućanskih aparata, takozvana bijela buka, bebu često smiruje. Kako je svaka beba posebna (a najviše vaša!), tako će imati i različite reakcije na zvukove. Što vašoj bebi odgovara najviše, brzo ćete naučiti.

Ključno vrijeme za stvaranje zdravih navika je u dobi od 6 do 8 mjeseci. Tada beba "otvara oči" i postaje znatiželjna. Sve gleda, sve je zanima, posebice mama kojoj često tada uputi prve osmijehe.

Sisanje

Oslobađa kemijske supstancije u mozgu (neuropeptidi) koje stvaraju osjećaj ugode, smanjuju stres, usporavaju otkucaje srca, snižavaju krvni tlak i umanjuju osjet boli. Nakon dojenja, duda varalica odlično će poslužiti za lakše uspavljivanje.

Dobro je znati

Dobro je znati

Ne oslanjajte se isključivo na pomagala (dude varalice) i ne stvarajte bebi ovisnost.

Povijanje i umatanje bebe

Ovo stvara osjećaj kao da su "kod kuće", kažu istraživanja. To će vam pomoći ne samo kod uspavljivanja, nego i da beba dulje spava. 

Pomno pratite bebin ciklus, i kad je dojenče, i kad poraste u predškolsku dob.

Lagano njihanje ili ljuljanje također pomaže

Svoju bebu nježno stavite u krevetić, zadržite se još koji trenutak pored i pričajte joj ili lagano pjevajte. Tako ćete stvoriti atmosferu ugode i spokoja. Što joj lijepoga pričate ili pjevušite sami birate, a neće biti na odmet ako je i pritom i držite za ruku ili milujete glavicu. Takvo okruženje stvorit će naviku ugode i dobrih osjećaja prema snu.

Lino savjet

Pazite na ritual i ne uspavljujte bebu kad je već "kasno", odnosno kad je preumorna.

 

Držite se istog rituala, u isto vrijeme

Često ponavljajte isti obrazac i uspavljujte svoju bebu približno u isto vrijeme. Iako zbog variranja u popodnevnom odmoru beba nije uvijek jednako pospana, razvijajte tu naviku. Bebu ćete ovako "programirati" i stvoriti joj ugodne navike. Ovaj trik vrijedi i kad vaša beba poraste.

Gdje beba spava manje je bitno

Neke bebe spavaju bolje u kolijevci, u zasebnoj sobi, druge pored roditelja na krevetu. Tijekom odrastanja, vašem se djetetu mijenja preferencijski "aranžman" spavanja. Roditelji bi se trebali prilagoditi navikama djeteta, posebice u prve dvije (najslađe!) godine bebina života. 

Čist nos važan je za san

Prohodnost nosa u prvim je mjesecima važna za mirno disanje, sisanje, ali i spavanje. Dojenče tek kasnije uči disati na usta. Ako je vašoj bebi teško disati, teško će zaspati i često će se buditi. Očistite joj sekret iz nosa. Pobrinite se i da je zrak u prostoriji čist, niti previše suh, niti previše vlažan, ali svakako bez duhanskog dima, alergena i onečišćenja.

Dobro je znati

Dobro je znati

Vaša pospanost i nervoza mogu se prenijeti na bebu i negativno utjecati na uspavljivanje.

Za kraj, uvijek imajte na umu ono što već znate – vaša beba je posebna i ima svoj karakter i svoje navike. Kad je spavanje vaše bebe u pitanju, roditelji se trebaju prilagoditi. Isprobavajte razne pristupe, budite otvoreni i ne gubite strpljenje.