Ne samo za klince koji već trčkaraju uokolo, nego i za one najmanje, skafander je idealno rješenje. Lako se oblači, lako se svlači te čuva vrijeme. Ali i živce. Dijete obucite u odjeću koja je primjerena za zatvorene prostore, a neposredno prije nego će izaći na hladnoću – navucite skafander.

Dobar par rukavica i topla kapa

Ako koristite spomenuti skafander, on će vjerojatno već imati formu za stopala i dlanove te kapuljaču. Unatoč tome, bebi osigurajte rukavice, termočarapice i kapu. Za dojenčad birajte rukavice koje imaju odjeljak za palac i ostale prstiće. Kapa treba imati nastavke za uši i vrat.

Dodatna deka za jako hladne dane

Kad je temperatura iznimno niska, a vi s bebom morate van, iskoristite prekrivače dizajnirane tako da se mogu zakvačiti za kolica. Radije koristite košaru, nego "jaje" ili "školjku". Košare imaju prekrivače koji se mogu lako zakopčati i dodatno zaštititi bebu od hladnoće, vjetra i snijega.

Kad uđete u zatvoreni prostor, raskomotite odjeću bebi. Obavezno, makar nakratko, skinite zadnji sloj odjeće s djeteta i spriječite znojenje, ali i osjećaj hladnoće kad ponovo izađete.

Što u automobilu?

Dijete obavezno vežite. Ne stavljajte deke između djeteta i pojasa za vezanje. Radije ga prekrijte kad ga vežete. Kad se automobil zagrije, otkrijte dijete da mu ne bude pretoplo.

Dobro je znati

Pet najvažnijih savjeta
za udobnost vaše bebe zimi

1. Ako možete, obucite dijete slojevito.
2. Prilikom izlaska prekrijte mu uši, ruke i noge.
3. Prostoriju u kojoj dijete boravi ne zagrijte na više od 25 °C.
4. Redovito prozračujte i ovlažujte prostor.
5. Dječje obroke i napitke za šetnju čuvajte u termoposudama.

Izađite na zrak – iako je hladan

Ako nisu baš ekstremni uvjeti, mama i beba trebali bi svaki dan prošetati i udahnuti svježeg zraka. Ovisno o dobi vaše bebe, više je načina za odlazak u šetnju, a dječja kolica su najčešći izbor. U tom slučaju, stavite deku na sjedalo kolica kao dodatni izolator. Dobro obucite dijete i pazite da su mu ručice i nožice dobro pokrivene. Prekrijte kolica dekicom ili prekrivačem.

Birajte i "klokanice" odnosno nosiljke jer ovako direktno dijelite toplinu svoga tijela s djetetom. A mama ipak grije najtoplije. Iako imate veću zimsku jaknu, zakopčajte je preko djeteta. Uz sve navedeno, uvijek moraju biti i topla odjeća, kapa, rukavice i kvalitetna obuća.

Kako znati da je djetetu hladno

Nervoza može biti znak da je vašoj bebi hladno. Ili pak pretoplo. Provjerite toplinu ručica, stopala, ušiju i obraza. Ako je dijete problijedjelo, a ruke i noge su hladne, čim prije uđite u toplu prostoriju. Dijete ugrijte toplim dekama, a noge i ruke mu stavite u toplu (nikako vruću!) vodu. Nemojte ga trljati, nego ga zagrijte svojim rukama.

Kad uđete u zatvoreni prostor, raskomotite bebu. Obavezno, makar nakratko, skinite zadnji sloj odjeće s djeteta i spriječite znojenje, ali i osjećaj hladnoće kad ponovo izađete.

Pazite na vlažnost zraka u zatvorenom

Idealna temperatura prostorije u kojoj vaša beba boravi je od 22 do najviše 25 °C. Važno je da zrak nije previše suh pa postavite posudice s vodom u blizinu grijaćih tijela ili koristite uređaje za vlaženje zraka. Redovito prozračujte prostorije – barem tri puta dnevno.

Kako da bebi bude toplo tijekom spavanja

Ako ste u strahu da će vašoj bebi tijekom noći biti hladno jer se otkrila, postoji praktično rješenje - nemojte je uopće prekriti! Radije joj obucite tople, jednodijelne pidžamice koje osiguravaju toplinu tijekom cijele noći. Takve pidžame rade se od frotira, pliša, pamuka i sl., a ispod obavezno obucite bodi i tanke pamučne čarape.

Osim toplih pidžama, možete isprobati i vreće za spavanje koje su dizajnirane poput skafandera. Ovo rješenje je idealno za mališane koji se tijekom noću vrte i prevrću. Bebu prethodno obucite u laganu pidžamicu. Bebina soba tijekom noći bi trebala biti ugrijana do 21 - 22 °C. Za one najmanje ugrijte krevet prije spavanja, bocom tople vode ili termoforom.

Pazite na hranu i piće

Hrana se zimi kvari manje nego ljeti, ali svejedno pazite što dajete svojoj bebi. Izbjegavajte hranu s uličnih štandova i ako je ikako moguće, hranu pripremite kod kuće i nosite sa sobom. Koristite termoposude ako se djetetov obrok ne bi previše ohladio. U zatvorenim, grijanim prostorijama, gdje je zrak suh, često ponudite djetetu tekućinu.